Mobil és telepített fémelemző spektrométerek

A SPECTRO mobil spektrométerekkel a széntartalom is pontosan meghatározható

2018. február 06. 22:35 - Nanotest

Szén (C)

Mivel a kézi röntgen spektrométerek a Ti alatti rendszámú, tehát könnyű elemeket csak korlátozottan tudják mérni, így a szén (C) mérése pl. egyáltalán nem lehetséges. Ez a gyakorlatban  azt jelenti, hogy két nagyon fontos acél típus vizsgálatára teljesen alkalmatlan

szen.png

Szén acélok

Az acélban lévő szén tartalom kulcs tényező alacsonyan ötvözött acélok (szén acélok) megkülönböztetésénél. A bejövő/kimenő anyagok anyagok vizsgálatától a javításokhoz használt alkatrészek ellenőrzéséig a felhasználónak nagyon kis eltérések alapján kell különbséget tenniük az ötvözetek között. Alacsony ötvözetek megmunkálása esetén a hegeszthetőség az egyik legfontosabb jelllemző. Az acél ötvözetek esetén általában igaz, hogy maximum 0.2% szén tartalomig hegeszthetőek, ezért különösen fontos a szén (C) pontos mérése.

Króm/Nikkel (CrNi) acélok

Bizonyos rozsdamentes acélok vagy magasan ötvözött acélok esetén is fontos a széntartalom pontos mérése. Például a 316-os acél erőssége és tartóssága jelentősen függ a széntartalomtól. A 316-os rozsdamentes acél maximum 0.07% szenet tartalmaz, míg a 316L rozsdamentes acél – L jelenti az alacsony széntartalmat – maximum 0.03% szenet tartalmaz. Tehát néhány száz ppm (1ppm=1 milliomod rész) eltérés teljesen eltérő korróziós viselkedést jelenthet. A 316L tartósabb, mint a magasabb szenet tartalmazó ötvözet. A kézi röntgen spektrométerekkel szemben, a SPECTROTEST és SPECTROPORT mobil OES spektrométerek rutin szerűen képesek ezeknek az ötvözeteknek a megkülönböztetésére.
www.nanotest.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spektrometer.blog.hu/api/trackback/id/tr8913640860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása